Kort om testamenten

Denna blogg handlar om att informera om fördelarna med att skriva ett testamente och hur man ska gå tillväga för att skriva sin sista vilja.

För de flesta fungerar lagens (ärvdabalkens) regleringar bra, men många har specifika önskemål och familjesituationer som kräver ett testamente. 

Denna sida drivs av juristbyrån Enkla Juridik som skriver ditt testamente till fast pris.

Vanliga exempel för när man vill skriva ett testamente

De vanligaste exempel för när ett testamente är bra är:

  • Om du vill att delar av ditt kvarlåtenskap ska gå till en speciell person eller organisation..
  • Om du är sambo med någon och vill att din sambo ska ärva dig.
  • Om du inte vill att ditt vuxna barn (vid bodelning pga. skilsmässa) ska behöva dela ditt arv med sit ex.
  • Om du inte har några släktingar och inte vill att din kvarlåtenskap ska gå till Almänna Arvsfonden.
  • Om du vill utnämna en testamentsexekutor.

Skriva testamente

När kan man skriva testamentet själv?

Att skriva ett testamente kan vara enkelt och är inga problem så länge du följer formkraven. För många räcker det att använda sig av en bra mall. Situationer för när du kan använda en mall är exemelvis när testamentet enbart ska ange att kvarlåtenskapen ärvs som enkild egendom. 

Ett annat exempel för när du kan skriva testamentet själv eller använda dig av en testamentsmall är när du vill att en del av ditt arv ska gå till en viss person eller organisation. Det kan du enkelt specifiera som fast belopp eller som procent. (Notera däremot att du inte bör ge bort mer än hälften av din kvarlåtenskap till arvtagare som inte är dina börstarvingar. Det kan orsaka svåra arvstvister.)

Vad kostar ett testamente?

Kostnaden kan variera kraftigt mellan vad det kostar att upprätta testamentet. Att skriva det helt själv är såklart gratis. Mallar kostar ofta lite mindre än att anlita en jurist. Ett exempel är att Lexlys mall för testamente kostar 1695 kr.

Att anlita en jurist kostar såklart lite mer. Vi på Enkla Juridik skriver den sista viljan för mellan 3000-5000 kr beroende på krav, komplexitet och önskemål.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Formkrav för testamente

Exempel på några testamenten